dinsdag 16 december 2008

Kerstkaart van Maandag

In het kader van Kerstdorp Aan Zee werken de kunstenaars van Galerie Maandag deze dagen aan het grootste kerstschilderij van Noordwijk. Als een enorme kerstkaart zal het resultaat tot 6 januari op het vuurtorenplein te bewonderen zijn.

Op het vuurtorenplein is het winters koud op deze zaterdag in december. Hans Berkhout staat op een trapje en is bezig met een grote kwast rode verf op een groot doek aan te brengen. “Het is weer fantastisch, de oude tijden van het buitenschilderen herleven, maar nu eerst even wat warme chocolademelk”. Eenmaal binnen, in het atelier van Galerie Maandag vertelt hij verder:”Ieder geeft zijn eigen invulling, ik ga dingen vervagen, in dit geval beelden van Noordwijk”. In het atelier hangen nog twee grote doeken waaraan druk gewerkt wordt. Jancor Mertens is een grote hoeveelheid verf aan het mengen; Rood, de kerstkleur. Ook Lucas Mens is met rode verf in de weer: “Weleens gehoord van ‘who’s afraid of red, yellow and blue?’, Wel, I’m not afraid!”.
Joke C Bos vindt dat de samenwerking erg goed gaat. “Het is leuk om met z’n allen aan iets te werken. Het is een schilderkundige uitdaging, die past binnen de kerstgedachte.”.
Op het doek ontstaan inmiddels herkenbare stukjes Noordwijk. “Het ontwerp gaat uit van monumentale plekjes van Noordwijk en natuurlijk de zee. We treden naar buiten met iets voor de Noordwijkers”. Remco Mooijekind vult aan: “Het wordt een schilderachtige versiering op het vuurtorenplein tijdens de kerst, we hopen dat veel mensen er plezier aan beleven”.

De komende dagen zijn de vorderingen te zien in en rond Galerie Maandag. Vanaf de kerst tot 6 januari siert de kerstkaart het Vuurtorenplein.

Geen opmerkingen: